Logo Open Love Over ons
Terug naar het overzicht

Het landschap van de monogame relaties

Het landschap van de monogame relaties - Open Love

Open relatie

Een open relatie is een soort romantische relatie waarbij de partners het afspreken dat ze seksuele of romantische betrekkingen mogen hebben met andere mensen, naast hun primaire partner.

Polyamorie

Polyamorie is een vorm van non-monogamie waarbij mensen meerdere liefdesrelaties tegelijk hebben, met wederzijdse toestemming en communicatie. Polyamorie is afgeleid van de Griekse woorden "poly" (veel) en "amor" (liefde), en het staat voor het idee dat mensen in staat zijn om liefde te geven en te ontvangen van meerdere mensen tegelijk.

Polygamie

Polygamie is een vorm van huwelijk waarbij iemand meerdere echtgenoten of echtgenotes heeft. Het woord "polygamie" komt van de Griekse woorden "poly" (veel) en "gamos" (huwelijk), en het staat voor het idee dat iemand meerdere huwelijken tegelijk kan hebben. Polygamie komt voor in verschillende culturen en religies over de hele wereld, waaronder het Mormoonse geloof en sommige Afrikaanse stammen. In de meeste landen is het verboden, hoewel er enkele uitzonderingen zijn, zoals in landen waar het is toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Swingen

Swingen is een vorm van seksuele activiteit waarbij mensen in een groep seks hebben met elkaar, vaak met het doel om nieuwe ervaringen op te doen of om hun seksleven op te vrolijken. Swingen kan plaatsvinden in een privé-omgeving zoals een huis of appartement, of in een publieke omgeving zoals een club of evenement.

In een swingersrelatie zijn de partners toegestaan om seks te hebben met andere mensen, zolang ze het met elkaar afspreken en elkaar respecteren. Swingen is een vorm van non-monogamie, maar het verschilt van polyamorie omdat het meer gericht is op seksuele activiteiten dan op emotionele verbondenheid.

Vreemdgaan

Vreemdgaan is het hebben van seksuele of romantische betrekkingen met iemand anders dan je partner, zonder hun toestemming of kennis. Vreemdgaan kan plaatsvinden in een monogame relatie of in een non-monogame relatie, en het kan leiden tot gevoelens van verraad, pijn, en vertrouwensbreuk. Vreemdgaan kan verschillende vormen aannemen, zoals fysiek vreemdgaan (seks hebben met iemand anders) of emotioneel vreemdgaan (intieme gevoelens ontwikkelen voor iemand anders). Het kan ook plaatsvinden via verschillende kanalen, zoals internetdating of seks-apps, of via persoonlijke ontmoetingen.

Friend with benefits

Een 'friend with benefits' (FWB) is een vriend of vriendin met wie je seksuele activiteiten deelt, zonder dat er emotionele verbondenheid of verplichtingen zijn. Dit kan een goede manier zijn om seks te hebben zonder dat er romantiek of verwachtingen aan verbonden zijn, en het kan helpen om je seksleven op te vrolijken of om nieuwe ervaringen op te doen.

Een FWB-relatie is anders dan een traditionele romantische relatie, omdat er geen verwachtingen zijn van monogamie of exclusiviteit. In plaats daarvan zijn de partners vrij om seks te hebben met wie ze willen, zolang ze het met elkaar afspreken en elkaar respecteren.

Open Love Hand

Dit artikel is je cadeau gedaan door de makers van Openlove.nl, hét datingsplatform voor mensen met een open relatie. Probeer het gratis.

Verder lezen?